L'hi faig amb IVA o sense?
Un lector em diu que es va posar molt pesat per exigir factura oficial a un lampista i que al final l'home li va dir que d'acord, que demanaria a un col·lega que l'hi fes: ell feia temps que no pagava autònoms. Un conegut m'assegura que li torna a costar molt comprar material pagant l'IVA. Assumim-ho, hi ha l'atur que hi ha i la cosa no peta perquè molta gent treballa en negre. Acceptem que el drama de les petites empreses i dels autònoms és el crèdit, el finançament per sobreviure el retard a cobrar, fins i tot -o sobretot- de l'administració. I, denunciem-ho, hi ha una gran injustícia amb l'IVA: els que facturen l'impost l'han d'avançar a Hisenda abans de cobrar-lo, i això és mortal quan molts clients acaben pagant al cap d'un any, i si el morós acaba tancant (és el pa de cada dia) els costa Déu i ajuda recuperar-ho. Fa uns dies es va fer públic que només els autònoms han avançat a l'administració espanyola 1.600 milions d'euros de factures no cobrades. És el súmmum: els de més avall finançant l'Estat, fent-li de banc, i posant en risc la seva iniciativa empresarial, la viabilitat del seu negoci, i també la seva moral. Si no se solucionen urgentment traves tan letals, que dinamiten l'ànim dels emprenedors, els uns aniran tancant per força i els altres veuran tan negres les perspectives de futur oficial que s'acabaran apuntant a la il·legalitat fiscal com a sistema de supervivència.
RESPOSTA: 13/06/11 XAVIER PLENS
Sr. Carles Capdevila, el problema no és que l'Estat cobri allò que li pertoca, el problema són les persones que volen evitar de pagar l'import de l'IVA, i els clients que pacten pagar tard. En aquest país es creu més en el dret del no pagar que en el de pagar. Fa poc un empresari important del moble em va dir que li és extraordinàriament difícil fer vendes amb IVA en aquelles comunitats autònomes a on reben més de l'Estat, es a dir aquelles que reben més del que aporten que són deficitàries a la balança. Comunitats que per altra banda solen criticar les demandes de Catalunya. Evidentment els seus clients són altres empreses o persones del mateix ram, ell ven a l'engròs. Pel seu propi prestigi i consciència evita aquest tipus de tractes.
Per altra banda, veiem com alguns empresaris acomiaden empleats per tal que puguin cobrar l'atur, fent que continuïn treballant per a ells en negre. L'empleat, possiblement, tindrà més ingressos nets entre l'atur i un sou un pel més reduït del que cobrava abans, però ningú li explica que l'empressari, a part de pagar-li menys, deixa de cotitzar per ell a la SS i no efectua les retencions corresponents de l'IRPF, a part que consumeix un atur que en altres temps pot necessitar. Mal negoci per a tots.
Hi ha l'altre modalitat el protoautònom, es a dir aquell que competeix sense donar-se d'alta, es a dir, persones que no tenen feina i cobren l'atur o no, i que surten al món laboral a competir amb la gent que ho té tot en regla, rebentant preus o no, però trencant l'equilibri lògic de la producció vers l'aportació a la societat.Molts d'ells actuen així de tota la vida, i diuen que l'Estat ha d'estar al seu servei, però no hi aporten res de res.
Molt d'espavilat està fent l'agost mentre altres lluiten per tirar endavant amb unes regles establertes per a tots. Pagar impostos no redueix els beneficis, és el que ja s'ha d'haver descomptat del que jo vull treure de beneficis, o és la part que jo recapto, o és la contribució al país.
Clar és que la corrupció no sols és a la banda dels polítics, sinó també a la banda de tots els que defrauden l'eradi públic.
XAVIER PLENS
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada