http://www.catradio.cat/audio/600466/En-guardia---Els-refugis-de-la-Guerra-Civil
(pots seguir aquest enllaç mentre llegeixes l'article).
Els bombardejos de Barcelona
La Guerra dels Nou Anys va ser una guerra lliurada, a Europa i les colònies americanes, del 1688 al 1697, entre França i la Lliga d'Augsburg com a resistència a l'expansionisme francès al llarg del Rin, i per salvaguardar els resultats de la Revolució Gloriosa d'una possible restauració de Jaume II d'Anglaterra, afavorida pels francesos. L'escenari de guerra a Nord-Amèrica, representat per colons francesos i anglesos, va ser conegut a les colònies angleses com la Guerra del rei Guillem. La guerra va començar amb la invasió francesa del Palatinat el 1688. L'únic teatre d'operacions de la Guerra dels Nou Anys decisiu al continent europeu fou Catalunya. Les tropes espanyoles només podien oferir resistència, i els aliats eren incapaços de prestar suport suficient.
Els dies 10 i 11 de juliol de 1691 la ciutat de Barcelona patí un bombardeig de l'estol del Regne de França de vint-i-cinc galeres. L'estol francès més tard bombardejaria Vinaròs i Peníscola, i finalment, del 23 al 27 de juliol, llançaren un terrible bombardeig sobre Alacant, el port més important del Regne de València.
També, i dins la Guerra de Successió Espanyola, el que va esdevenir la nostra llossa, les lluites intestines entre borbons (Felip IV d'Aragó i V de Castella, o senzillament Felip d'Anjou) i àustries (l'arxiduc Carles d'Àustria), van tenir com a resultat nous bombardejos de la ciutat. Entre el 1705 i el 1706 en els diversos setges, hi va haver ocupacions alternes de l'urbs per les dues parts contendents, sent bombardejada diverses vegades. Això s'allargà fins el 1714.
El 3 de desembre de 1842 en compliment de les ordres del general Espartero, com a càstig a les revoltes civils que se seguien a Barcelona contra la política lliurecanvista del regent i que havien portat l'exèrcit a refugiar-se al castell de Montjuïc. Va començar el bombardeig artiller de la ciutat des d'aquesta posició dirigit pel capità general Van Halen mitjançant un miler aproximat de projectils. L'acció artillera va ser indiscriminada, provocant incendis per tota la ciutat. L'operació es va iniciar abans del migdia i va concloure en la seva primera etapa prop de les dues de la tarda. Es va reprendre dues hores després, quan diversos edificis públics i privats cremaven o havien estat derrocats i es recollia, per la població, als ferits.
A les 6 de la tarda van sortir dues comissions de ciutadans, una de la ciutat i una altra de la Barceloneta. Es van dirigir a la caserna general per demanar que se suspenguessin les hostilitats i oferint la submissió de la Ciutat. La junta revolucionària demanava el cessament de l'atac per cedir la plaça i l'exèrcit va exigir la prèvia rendició i lliurament dels responsables de la revolta. A la mitjanit, els negociadors havien arribat a un acord amb Van Halen, i es va donar per conclòs el bombardeig. El balanç final va ser 1014 projectils llançats, 462 edificis destruïts o danyats i entre 20 i 30 morts.
La Guerra Civil
En el context de la Guerra Civil Espanyola , els bombardejos aeris de la ciutat de Barcelona el març de 1938 es van produir els dies 16, 17 i 18 per part de la aviació legionària italiana i aviadors alemanys des de les seves tres bases a Mallorca (Illes Balears), causant entre 880 i 1300 morts i entre 1500 i 2000 ferits entre la població civil. Les xifres oficials de l'Ajuntament de Barcelona: 875 morts (118 nens), més de 1500 ferits, 48 edificis destruïts (que representen molts habitatges) i 78 greument danyats. És considerat el primer bombardeig per saturació de la història i el segon que més morts va causar en la guerra espanyola en una sola de les incursions després del de Guernica .
Entre les 22:08 hores del 16 i les 15:19 hores del 18 de març de 1938, es van desplegar els atacs aeris més durs que va patir Barcelona. Un infern que va durar 41 hores i que va suposar 12 atacs massius i el llançament indiscriminat de 44 tones de bombes sobre la població civil barcelonina, que va haver de patir atacs sistemàtics a intervals de tres hores entre acció i acció.
«No sé quantes vegades es va haver de bombardejar Barcelona, però aquest cop es solucionarà tot sense necessitat de bombardejar». La polèmica frase del catedràtic Gregorio Peces-Barba, en la qual el polític socialista evocava la sentència del general Espartero que «cal bombardejar Barcelona cada 50 anys per mantenir-los a ratlla», ha estat enarborada per la historiografia nacionalista catalana per reforçar la condició de la vella Barcino com a ciutat «màrtir». Així, arriben a afirmar que l'asseveració del llavors regent d'Espanya s'ha convertit en profecia, ja que en els últims tres segles la Ciutat Comtal ha patit de mitjana dos bombardejos massius cada centúria. Però Barcelona no és l'única urbs doblegada a base de bombes. Les restes de les muralles de Xàtiva, Alacant i València (al segle XIX, l'amenaça del duc de la Victòria es va complir cada 25 anys) donen fe, de l'alt preu que han pagat al llarg de la història aquestes tres ciutats per aferrar-se a les seves conviccions polítiques. Recordem el dolor de ciutats com Lleida i Granollers. Ens han castigat continuadament només per ser diferents, o per no ser gens espanyols.
Aquest nou tipus de tècnica de guerra (el bombardeig per saturació), va traumatitzar tota la ciutat i malauradament va convertir Barcelona en un dels primers escenaris de bombardejos sobre la població civil de la història.
Les reconstruccions històriques, condicionades per la victòria del bàndol franquista i la política de memòria selectiva del règim, van portar a no poder aclarir del tot l'origen de les responsabilitats d'aquells bombardejos.
Tot i que els revoltats, no van deixar d'afirmar en tot moment, que els seus atacs contra la ciutat cercaven objectius militars i no civils, el cert és que va ser el comandament italià qui va decidir iniciar aquest nou tipus d’operacions, sense cap consulta prèvia a les autoritats franquistes, com també ho és que qui finalment va ordenar-ne la finalització va ser Franco, que va demostrar així que tenia l’autoritat per decidir sobre la sort de la vida dels barcelonins.
Un altre població abastament massacrada fou Granollers, que es va endur el sobre nom de la Guernica catalana. Un 31 de maig del 1938 fou bombardejada durant un minut per les forces aèries italianes amb el següents resultats: una vuitantena d'edificis afectats. El nombre de morts i ferits es calcula que fou de 224, 124 dones i 84 homes. El nombre de ferits greus, s'alçaria a 165, la majoria dels quals moririen durant el transcurs d'aquell dia. Es calcula, que el mateix dia del bombardeig moririen 195 persones (68 homes i 111 dones) de les quals 16 persones no pogueren ser identificades. Entre els mesos de juny i octubre, 29 persones perdrien la vida com a conseqüència de ferides provocades per les bombes. http://www.youtube.com/watch?v=ZylOx48sd9Q
Lleida va esdevenir un banc de proves per a l'aviació italiana, el 2 de novembre del 1937, es van acarnissar en un bombardeig que durà uns interminables 5 minuts i que s'endugué pel davant el centre de la ciutat amb el Liceu escolar (48 persones entre nens i professors escampats o sota les runes d'aquella escola impulsada per Frederic Godàs, basada en el model pedagògic de la igualtat, la llibertat, l'ajuda mútua, i el saber compartir) i el mercat de Sant Lluís, van deixar un total 221 morts i més de 700 ferits amb l'únic objectiu d'escampar el pànic i la por entre la població civil.
http://www.catradio.cat/audio/600466/En-guardia---Els-refugis-de-la-Guerra-Civil
http://www.btv.cat/btvnoticies/2012/02/13/bombardeig-barcelona-savoia-elizalde-1937/
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/barcelona/castell-troia-2183963
http://www.btv.cat/btvnoticies/2012/02/13/bombardeig-barcelona-savoia-elizalde-1937/
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/barcelona/castell-troia-2183963
Fotos de Barcelona.
http://www.cadenaser.com/sociedad/articulo/investigaran-els-bombardejos-l-aviacio-mussolini-barcelona/csrcsrpor/20130123csrcsrsoc_4/Tes
http://setmanaridirecta.cat/noticia/quan-els-avions-mussolini-bombardejaven-catalunya
http://www20.gencat.cat/docs/memorialdemocratic/21_Catalunya_Bombardejada/Documents/Dossier_Premsa_web.pdf
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/barcelona/laudiencia-ordena-investigar-els-bombardejos-italians-barcelona-2301311
http://www.racocatala.cat/forums/fil/170728/justcia-investigar-bombardeig-feixista-barcelona-1938
http://www.laxarxa.com/noticia/bombardeig-sobre-barcelona-fa-75-anys
http://www.strambotica.com/foragitats/index.php/bombardeig-de-granollers-31-de-maig-de-1938